Prosumententarief : De vergoeding die zonnepanelen eigenaars met een terugdraaiende teller sinds 2015 betalen voor het niet-gemeten gedeelte van hun gebruik van het distributienet.
Met deze regeling wil de Vlaamse Overheid het zelfverbruik stimuleren. Wil je het maximum-rendement uit je zonnepanelen halen, dan moet je je zelfconsumptie doen stijgen. Want hoe meer je zelf verbruikt, hoe minder je moet aankopen. Dat maakt het plaatsen van een thuisbatterij interessanter dan ooit.
Je zonne-energie verkopen of opslaan?
De productie van zonne-energie komt doorgaans niet overeen met het werkelijk verbruik. Je energieproductie piekt namelijk door de dag, wanneer het energieverbruik laag ligt. Hierdoor verbruiken eigenaars van zonnepanelen slechts 30% van hun totale productie. Niet-gebruikte zonne-energie vloeit namelijk terug naar het elektriciteitsnet.
Het bedrag dat je ontvangt voor de verkoop van je zonne-energie ligt wel lager dan wat je betaalt voor de aankoop.
Je zelfconsumptie verhogen?
Plaats een thuisbatterij
Hoe werkt een thuisbatterij?
Het concept van een thuisbatterij is heel simpel : het overschot aan niet-gebruikte energie opslaan om later te gebruiken. Je energieverbruik afstemmen op je energieproductie is een hele uitdaging. Een thuisbatterij daarentegen zorgt ervoor dat je de energieproductie van de zonnepanelen kan verdelen over de volledige dag. Laad je thuisbatterij overdag op en gebruik het in de avond en ochtend.
Haal meer rendement uit je zonnepanelen en verhoog je zelfconsumptie tot 70%. Hierdoor moet je minder elektriciteit aankopen en bespaar je meteen op je energiefactuur.
Voordelen van een thuisbatterij
Sla je overschot aan zonne-energie op in je thuisbatterij en gebruik het om je woning van groene energie te voorzien wanneer jij het nodig hebt. Ook wanneer de zon niet schijnt.
Doordat je meer van je eigen zonne-energie verbruikt, moet je minder energie aankopen. Zo bespaar je jaarlijks al vlug honderden euro’s op je energiefactuur.
Werken in de straat, noodweer of het afschakelplan in de winter? Een thuisbatterij vangt stroomstoringen op en zorgt ervoor dat je nooit nog zonder energie valt.
De kostprijs van een thuisbatterij hangt van een aantal factoren af. Zo speelt het merk, het type en de opslagcapaciteit een bepalende rol in de totale investeringskost. Hoe groter de opslagcapaciteit, hoe duurder de aankoop. Daarnaast moet je ook rekening houden met de plaatsingskosten.
Momenteel varieert de kostprijs van een thuisbatterij tussen de €500 – €900/kWh.
Laat je bijstaan door de jarenlange expertise van solarsolutions.
Elke gezinssituatie is anders: in energieverbruik, verbruikspatroon en zonnepanelen installatie. Dat maakt elke case uniek. Essentieel is dat je de capaciteit van je thuisbatterij afstemt op je energieverbruik.
Wil je weten welke thuisbatterij capaciteit jij nodig hebt en hoe die investering er voor jou uitziet? Onze solarsolutions experts adviseren je graag vrijblijvend.
solarsolutions is een gekwalificeerd & erkend installateur van Huawei
Een elektrische wagen is per definitie een “rijdende batterij”. Laad je je auto voornamelijk op wanneer je energieproductie piekt, dan heb je maar een beperkte meerwaarde aan een thuisbatterij.
Is het niet mogelijk om je wagen steeds overdag op te laden met je zonne-energie, dan kan een thuisbatterij wel interessant zijn. Je kan dan ook je elektrische wagen ’s avonds (gedeeltelijk) met je thuisbatterij kunnen opladen met je zelf-opgewekte stroom. De batterij van een elektrische wagen is wel groter dan de doorsnee thuisbatterij. Hierdoor zal je je auto batterij dus wellicht niet volledig kunnen opladen met behulp van een thuisbatterij.
Om in aanmerking te komen voor de premie, moet het batterijsysteem geplaatst zijn door een erkend installateur. Deze bedrijven behoren tot de Nacebelcode 43.211 of 43.212. Solarsolutions behoort tot de Nacelcode ‘43.211 Elektrotechnische installatiewerken aan gebouwen’’ is dus een erkend installateur.
Bovendien is solarsolutions een RESCERT gekwalificeerd installateur.
Om een maximaal rendement te halen uit een thuisbatterij in combinatie met een zonnepanelen installatie is het essentieel om de capaciteit van je batterij af te stemmen op je energieproductie. Groter is niet altijd beter. Meer capaciteit verhoogt de prijs van de batterij, zonder het zelfverbruik evenredig te verhogen.
Een vuistregel die vaak gehanteerd wordt om een juiste balans te vinden voor een optimaal rendement is om per kWp zonnepanelen in 1 tot 1,5 kWh batterij capaciteit te voorzien. Dit zou het zelfverbruik naar gemiddeld 65% tot 70% kunnen optrekken. Voor een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van bijvoorbeeld 4 kWp wordt in vele gevallen dus een thuisbatterij met een capaciteit tussen 4 en 6 kWh aanbevolen.
Onze experts van Solar Solutions hebben jarenlange ervaring in hernieuwbare energie en helpen je graag verder met het bepalen van de ideale capaciteit met onafhankelijk advies.
De meeste producenten van thuisbatterijen op de Europese markt bieden tien jaar garantie. Studies tonen aan dat de uiterste levensduur van de huidige generatie batterijen twintig jaar bedraagt.
Om de terugverdientijd van een thuisbatterij te bepalen moet je verschillende factoren in acht nemen. Zowel de opstelling van je zonnepanelen installatie als je energieverbruik zijn van belang. De capaciteit van je thuisbatterij, de verwachte levensduur en een mogelijke investeringspremie spelen ook een belangrijke rol.
Verhoog je je zelfverbruik van 30% naar 70%, dan bespaar je ook nog eens honderden euro’s per jaar op je energiefactuur. Hoeveel zonne-energie je opwekt en vooral wanneer je die groene energie verbruikt zijn hier doorslaggevend.
Daarmee dat de terugverdientijd voor elk gezin anders is. Reken op een gemiddelde terugverdientijd van 10 jaar. Wil je weten wat de terugverdientijd van een thuisbatterij in jouw situatie? Neem dan vrijblijvend contact op met solarsolutions voor advies op maat.
Ontvang advies op maat van onze experts van solarsolutions. Neem vrijblijvend contact met ons op.
Ontvang advies op maat van onze experts van solarsolutions.
Neem vrijblijvend contact met ons op.
Beemdenstraat 40
2340 Beerse
tel: 0488 80 80 80
tel: 03 290 47 40
info@solarsolutions.be
BTW: BE0806.898.656
PAGINALINKS
Exacte prijs nodig?
Richtprijs nodig?
Copyright @ solarsolutions 2024